کراس تالک یا هم شنوایی چیست؟ و چرا تولید کننده های سیم و کابل باید حتما به این مسئله توجه کنند ؟در این مقاله از امواج رسان قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
مثالی از کراس تالک یا همشنوایی
در یک مراسمی بودم و روی میزی صندلی نشسته بودم، آقایی هم روبروی من قرار داشت و به نظرم آشنا بود، من سعی داشتم که با ایشان صحبت کنم اما متاسفانه دو خانم هم در همان میز روبهروی هم نشسته بودند و با هم حرف میزدند که صدای آنها باعث میشد گفت و گوی بین من و طرف مقابل سخت و نامفهوم گردد و به دلیل وجود صحبت و صدای همزمان دو نفر دیگر در راستای حرفهای ما صحبت بین من و طرف مقابل امکانپذیر نبود.
آنچه که در اینجا رخ داد به هم شنوایی یا کراس تالک بود که در الکتریسیته هم این پدیده به این شکل روی میدهد که زمانی که چند سیگنال آنالوگ به موازات هم کشیده شدهاند نوسان یک یا چند سیگنال بر سیگنال دیگر که در نزدیکی و موازات آن سیگنال است اثر میگذارد و باعث خراب شدن سیگنال اصلی میشود. این پدیده در گفتگوها میتواند آزاردهنده باشد اما اگر این پدیده در طراحی پی سی بی شما رخ دهد میتواند باعث فاجعه گردد.
دوستانی که در حوضه ی انتقال دیتا به روش سیمی فعالیت دارند با اصطلاح CROSS TALK یا اثر هم شنوایی زیاد برخورد می کنند سعی میکنم این پدیده رو در ابتدا به زبان ساده توضیح بدم و در ادامه کمی هم تخصصی تر راجع بهش با هم حرف بزنیم.
خوب ساده ترین مثالی که میشه برای درک بهتر این اثر زد تلفن های ثابت هستند، وقتی چند تا خط تلفن از داخل یک کابل چند رشته عبور میکنه اگر سیم های داخل کابل بصورت موازی کنار هم قرار گرفته باشه و هم زمان دو یا چند خط تلفن مشغول صحبت کردن باشند صدای خطوط مجاور روی هم می افته یعنی شما میتونی مکالمه افراد دیگر و بشنوی البته ضعیف، خوب این داستان در گذشته زیاد اتفاق می افتاد و افراد صدای تماس تلفنی همسایه رو میشنیدند و اغلب این موضوع ازار دهنده بود و حتی شما متوجه صدای مخاطب خودت نمی شدی، حالا همین مثال رو شما تعمیم بدید به دیتا که به شکل سیگنال های الکتریکی از داخل کابل ها شبکه عبور میکنه البته در مورد صدا و تلفن هم داستان به همین شکل هست.
یعنی صدا تبدیل میشه به سیگنال الکتریکی و در مقصد هم سیگنال الکتریکی تیدیل میشه به صدا. دلیل این پدیده القای الکترومغناطیس هست، وقتی جریان الکتریکی از داخل سیم عبور میکنه اطرف سیم یک میدان مغناطیسی ایجاد میشه و با توجه به اینکه وقتی سیمی در مجاورت یک میدان مغناطیسی متغییر قرا میگره همون سیگنال سیم قبلی درش القا میشه با این تفاوت که دامنه این سیگنال ضعیف تره یعنی چی؟
ببینید داخل کابل های شبکه چهار زوج به هم تابیده وجود داره که هر زوج باتوجه به شبکه ای که قراره ازش استفاده بشه کار خاصی انجام میده که معمولا یک یا دو زوج برای انتقال برق و دو تا از زوج ها هم برای انتقال دیتا استفاده میشه چون سیگنال های عبوری از داخل سیم ها استاندارد هستند و شبیه هم، اگر از کابل هایی استفاده بشه که انتی کراس تاک نباشند سیگنال های زوج های مجاور روی هم تاثیر میگذاره و باعث میشه دیتا بصورت درست منتقل نشه.
تصور میشود که کراس تالک همیشه در مسیرهای موازی کنار هم رخ میدهد اما همیشه اینطور نیست. حتی امکان دارد در مسیرهای موازی که هر کدام میتوانند در لایههای مجاور هم باشند رخ دهد، که این پدیده به کوپل بوردساید (بین لایه های برد) مشهور است. و دلیل این اتفاق میتواند ضخامت بسیار ناچیز هسته جداکننده لایههای برد از هم باشد. میزان این ضخامت میتواند 4میل (یک دهم میلیمتر) باشد که بعضی مواقع از فاصله بین دو مسیر موازی در یک لایه همسان کمتر است.
راه حل کراس تالک یا هم شنوایی
در کابل شبکه cat6 این مشکل رو به دو روش حل کردن یکی تابوندن زوج ها به هم که البته اصول و قواعد خاص و مهم خودش داره بطور مثال طبق استانداردی که تعریف شده نباید طول تاب زوج ها بیشتر از 25 میلی متر باشه و همچنین نباید طول تاب ها با هم برابر باشه ویا طول تاب ها به هم بخش پذیر باشند و از این قبیل مسائل و دوم اینکه با استفاده از یک جدا کننده دی الکتریک بین زوج ها از جنس پلی اتیلن این مشکل تا حدودی حل شده.
حرف آخر
به این نکته باید توجه کنیم که کابل شبکه ای خوب هست که کراس تالک یا هم شنوایی رعایت کرده باشد و تولید کننده ای در این زمینه حرف اول را می زند که این موضوع را قبل از تولید محصول خود حل کرده باشد و کابل شبکه ی بی عیب و نقصی را وارد بازار کرده باشد.
درود
مفید بود
مثال جالبی بود
ممنون
سلام ممنونم از امواج رسان برای خرید کابل شبکه که کراس تالک نداشته باشد باید چه کاری انجام دهیم با سپاس
درود و سپاس از مطالبتون بسیار مفیتون
درود و سپاس از مطالب بسیار مفیدتون
ممنونم